Gewoonte 1: reageer reactief: beschuldig anderen van jouw problemen: je ouders, je stomme leraren, de duffe buurt waar je in woont, je vriend(in), de regering of iets of iemand anders. Gedraag je als slachtoffer. Neem geen verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Gedraag je als een dier; als je honger hebt, eet je; als iemand naar je schreeuwt, roep je terug. Als je voelt dat je iets doet dat niet goed is, ga er dan gewoon mee door.

Gewoonte 2: begin zonder beeld van waar je heen wilt: Maak geen plan. Vermijd kost wat kost doelen. En denk nooit aan morgen. Waarom zou je je druk maken over de consequenties van je eigen gedrag? Leef op het moment. Hang een beetje rond, vrij en feest er op los. Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want wie dan leeft, die dan zorgt.

Gewoonte 3: Stel uit tot morgen wat je vandaag kan doen: stel dat wat belangrijk is in je leven uit totdat je lang genoeg naar soaps gekeken hebt, geïnternet, gehangen en uitgebeld bent. Stel je huiswerk uit tot morgen. Zorg ervoor dat je altijd eerst de dingen doet die niet zo relevant zijn.

Gewoonte 4: Denk in win-verlies-termen: zie het leven als een valse strijd. Je klasgenoten zijn er op uit om jou te pakken te krijgen, dus zorg dat je hen voor bent. Laat niemand ergens in slagen, want bedenk: als zij winnen verlies jij. Ben je aan de verliezende hand, zorg er dan voor dat je je mededingers mee de drek in sleept.

Gewoonte 5: Praat eerst en doe dan alsof je luistert: je bent met een mond geboren, gebruik die dus ook. Zorg ervoor dat je veel praat. Geef altijd eerst jouw kant van het verhaal. Wanneer je zeker weet dat iedereen jouw standpunt begrijpt, doe dan alsof je luistert door te knikken en “hm hm” te zeggen. Of, als je echt iemands mening wilt hebben, geef hen dan de jouwe.

Gewoonte 6: Werk niet samen: laten we het even goed onder ogen zien: andere mensen zijn raar omdat ze anders zijn dan jij bent. Dus waarom zou je proberen met hen op te trekken? Teamwork is iets voor honden. Omdat jij altijd de beste ideeën hebt, kun je beter alles zelf doen.

Gewoonte 7: pleeg roofbouw op jezelf: mat jezelf af. Wees zo druk met je leven dat je nooit de tijd neemt om even stil te staan bij jezelf, jezelf onder de loep te nemen en jezelf aan te scherpen. Leer niets nieuws: alles wat je nodig hebt in je leven, leerde je al op de kleuterschool. Vermijd oefeningen, blijf uit de buurt van goede boeken, waag je niet in de buurt van de natuur en blijf weg bij alles dat je zou kunnen inspireren.

Deze ramprecepten zijn zowel enigszins overdreven als herkenbaar. Dat maakt ze wellicht een goede motor voor verandering; een impuls om stil te staan bij hoe je bezig bent en vooral om na te gaan hoe het anders kan. Voor iedere gewoonte die je herkent, is een alternatief. Is dat interessant voor jou? Misschien kun je eens nagaan of je één of meer van de volgende dingen wilt bereiken.

 

Reageren is niet mogelijk.