De persoonlijke bankrekening

Hoe je je over jezelf voelt, is net zoiets als een bankrekening. Laten we dat je persoonlijke bankrekening (PBR) noemen. Net zoals bij een gewone bank- of girorekening kun je op je persoonlijke bankrekening iets storten of er iets afhalen. Dat doe je door dingen te denken, te zeggen en te doen. Wanneer ik bijvoorbeeld een afspraak die ik met mezelf gemaakt heb nakom, ervaar ik een gevoel van controle. Dat is een storting. Kassa! Als ik aan de andere kant iets niet doe dat ik mezelf beloofd had, voel ik me teleurgesteld en neem ik iets van mijn rekening op.

Dus laat eens horen: hoe is het met jouw persoonlijke bankrekening? Hoe veel vertrouwen heb jij in jezelf? Heb je een vette rekening of ben je bijna failliet? De symptomen die hieronder opgesomd worden, helpen je de balans op te maken.

Mogelijke symptomen van een lege PBR:

* je geeft toe onder groepsdruk

* je worstelt met gevoelens van depressie en minderwaardigheid

* je houdt je behoorlijk bezig met wat anderen van je denken

* je gedraagt je stoer of arrogant om je onzekerheden te verdoezelen

* je brengt jezelf schade toe door stevig drugs te gebruiken, pornografie, vandalisme of door actief te zijn in een gang.

* je bent snel jaloers, met name wanneer iemand die je goed kent succes heeft.

Mogelijke symptomen van een gezonde PBR:

* je komt op voor jezelf en weerstaat groepsdruk

* je maakt je niet echt zorgen of je nou populair bent of niet

* je ziet het leven in het algemeen als een positieve ervaring

* je vertrouwt jezelf

* je bent doelgericht

* je bent blij als iemand anders een succes behaalt.

Niet getreurd als je persoonlijke bankrekening aan de lage kant is: begin gewoon vandaag te storten. Stortingen van 1, 5, 10 of 25 piek. Uiteindelijk krijg je dan je vertrouwen in jezelf terug. Kleine bedragen storten over een lange periode is dè manier om een gezonde en vette PBR te krijgen.

 

Reageren is niet mogelijk.