Met de hulp van diverse groepen tieners heeft Covey een lijst van zes sleutelstortingen gemaakt, die je kunnen helpen je PBR op te bouwen. Natuurlijk staat tegenover iedere storting een opname.

PBR stortingen                                            PBR opnames

houd je aan afspraken met jezelf                   kom persoonlijke afspraken niet na

doe eens iets aardigs voor iemand anders     bemoei je niet met anderen

wees aardig voor jezelf                                  ransel jezelf af

ben eerlijk                                                      ben oneerlijk

neem tijd om jezelf nieuw leven in te blazen            mat jezelf af

boor je talenten aan                                       negeer je talenten

We zullen er een paar toelichten.

Houd je aan afspraken met jezelf

Heb je weleens vrienden of klasgenoten gehad die er niet mee door kunnen? Ze zeggen dat ze zullen bellen, maar ze doen het niet. Ze beloven je op te komen halen en vergeten het. Na een tijdje geloof je ze niet meer. Hun toezeggingen zeggen niets. Datzelfde gebeurt wanneer jij voortdurend beloftes met je zelf maakt en niet nakomt. Zoals ‘morgen sta ik om 6 uur op’of ‘ik begin meteen met m’n huiswerk zodra ik thuiskom’. Na een tijdje vertrouw je jezelf niet meer.

Beloftes die we met onszelf maken, zouden we net zo serieus moeten nemen als de beloftes die we maken met de meest belangrijke personen in ons leven. Als je het gevoel hebt dat je niet zoveel controle hebt over je leven, focus dan op het enige in je leven waar je controle over hebt: jezelf. Beloof jezelf iets en houd je daaraan. Begin met kleine 10 gulden beloftes waarvan je weet dat je ze na kunt komen, zoals bijvoorbeeld de belofte om iedere dag gezonder te eten. Als je dan een beetje vertrouwen in jezelf hebt opgebouwd, kun je een moeilijke ƒ 100,00 storting doen, zoals bijvoorbeeld het uitmaken met je vriendje die jou tekort doet of je zus aanpakken omdat ze jouw nieuwe kleren aangetrokken heeft.

Doe eens iets aardigs

Covey herinnert zich een opmerking van een psychiater die zei dat het beste wat je kunt doen wanneer je je neerslachtig voelt is om iets voor een ander te doen. Dat komt omdat je daarmee je aandacht naar buiten verlegt. Het is moeilijk om je depri te voelen als je voor iemand anders zorgt. En ironisch genoeg, een bijproduct van het helpen van anderen is dat je je goed over jezelf gaat voelen.

 

Reageren is niet mogelijk.