Overmeester de macht der gewoonte

Als je iets een aantal keren herhaalt, kan het een gewoonte kan worden. Dat weet iedereen. Of je iets een goede of een slechte gewoonte vindt, maakt voor de gewoonte zelf niets uit: als een vliegtuig dat op de automatische piloot staat, kan hij je leven besturen. Meestal is de jaarwisseling een moment waarop we bij een aantal gewoontes stilstaan en ons soms zelfs voornemen een gewoonte te doorbreken. Maar goede voornemens ten spijt; het gereedschap om een gewoonte te lijf te gaan ontbreekt vaak, evenals geschiktere gedragsalternatieven. Gewoontes kunnen je dwars zitten, net zoals de autocorrectie van Word. Ongevraagd en met een ongelooflijke hardnekkigheid grijpt het programma in in jouw tekst. Je voelt je ondermijnd en soms tot wanhoop gedreven. Tot het moment waarop je ontdekt hoe je de autocorrectie kunt overmeesteren.

Ken je dat gelukzalige moment? Het is heerlijk. Maar het valt absoluut in het niets bij het ervaren van een gevoel van controle over je eigen besturingssysteem. Dat ontbreekt nogal eens bij tieners. Zij hebben het bijvoorbeeld druk, moeten en willen veel doen en verliezen controle als ze dat niet meer kunnen overzien. Ze moeten naar school en realiseren zich des te vaker dat ze niet het leven leiden zoals ze het graag zouden willen. Maar hoe kan het anders? Sociale contacten, die juist ook op die leeftijd belangrijk zijn, verlopen vaak niet naar wens. Wat doe je dan?

Sean Covey, schrijver van “The 7 habits of Highly Effective Teens”, reikt tieners in dit boek handvatten aan waarmee ze controle over hun leven kunnen nemen. Hij somt een aantal herkenbare tienerproblemen op en zegt vervolgens dan: “Deze problemen zijn echt en je kunt het echte leven niet uitschakelen. Dus dat ga ik ook niet proberen. In plaats daarvan geef ik je een aantal instrumenten die je helpen met het echte leven om te gaan: de 7 gewoontes van effectieve tieners. Dat zijn zeven karakteristieken die gelukkige en succesvolle tieners over de hele wereld gemeenschappelijk hebben.

Kijk eerst eens even in hoeverre je de volgende gewoontes herkent:

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Volgende pagina

 

Reageren is niet mogelijk.